Dictionar de vise. Interpretari vise. Pe acest site gasesti un dictionar complet cu interpretarea visurilor tale. Cauta visul tau si afla-i semnificatia, talmacirea sau insemnatatea!
Dictionarul tau de vise online. Afla acum intelesul visului tau! Adauga visul si vom incerca sa-l interpretam impreuna. Interpretare vise.

Dictionar de vise • Visul tau incepe cu litera:
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

Ce este somnul?
31-03-2008

Ce este somnul?

Somnul este o bucata de timp caracterizata prin miscare putina sau deloc dar si prin consecinte limitate asupra celor inconjuratoare. Pentru multi oameni inseamna, de asemenea, o perioada de inactivitate, dar nimic nu este mai putin adevarat ca aceasta. Tot felul de procese sunt active in corpul si mintea noastra in timpul somnului.
Dupa un secol de studii stiintifice asupra somnului, el ramane inca o enigma biologica. Oricum procesul somnului a fost intens studiat si implica un ritm natural care incepe seara cand glanda pineala produce melatonina, un hormon ce semnalizeaza momentul pentru somn.


Cand persoana e gata sa doarma respira mai greu, muschii se inmoaie, inima bate mai incet si temperatura corpului descreste. In aceasta faza undele creierului se schimba. In acel moment incepe somnul real cu faza1: un somn superficial din care persoana poate fi trezita usor.


Din acest punct inainte cei ce dorm se intorc si traverseaza diferite faze de somn, toate producand schimbari importante in activitatea creierului si in functiile fiziologice. Din stadiul 1 pana la 3 undele creierului coboara si in final in faza 4 cadem intr-un somn adanc cu unduiri foarte mici.


Dupa somnul adanc urmeaza o faza numita REM (Modificari Rapide ale Ochiului), in care ochii nostri se misca rapid si in care exista aproape aceeasi activitate cerebrala ca si cand suntem treji. In aceasta faza muschii sunt cei mai relaxati.
Succesiunea fazelor continua de 5-6 ori pe noapte, ultimul ciclu nemai atingand deloc somnul adanc.


Schimbarea activitatii creierului este pur si simplu inceputul a ceea ce se intampla in timpul somnului. Partea cea mai importanta este fara dubiu secretia unui numar de hormoni necesari pentru crestere, pentru reglarea energiei si care afecteaza functiile metabolice si endocrine. Hormonii de crestere nu numai conduc cresterea in copilarie, dar joaca si un rol important in reglarea masei musculare a adultilor. In timpul somnului corpul nostru este de fapt refacut dupa toate activitatile din timpul zilei. Desi scopul somnului nu a fost pe deplin descoperit, oamenii de stiinta sunt de acord ca somnul este crucial si somnul suficient este necesar pentru sanatate.

Care sunt consecintele fizice imediate ale somnului prost sau insuficient?

Observand ce se intampla cand oamenii nu trec prin somnul normal ne ajuta sa gasim scopul real al acestuia. Se pare ca in functie de severitatea si tipul disfunctiei din timpul somnului apar diferite consecinte fizice si mentale.


Hormonii secretati de corp in timpul unui somn normal joaca un rol important in acest caz. Administrarea intrerupta a hormonilor in cazul unui somn insuficient duce la un risc crescut al tipului 2 de diabet si la presiunea ridicata a sangelui(tensiune). Cateva ore de somn lipsa pe saptamana poata sa impiedice mentinerea stabila a hormonilor. Mai mult, afecteaza abilitatea corpului de a face fata la stres si de a procesa carbohidratii. Lipsa hormonului de crestere(GH) care este produs aproape numai in timpul fazei de somn adanc cauzeaza obezitate, mai ales cand aceasta insuficienta este prezenta in adolescenta. Un somn intrerupt cauzeaza si imputinarea hormonului leptina. Nivelul scazut de leptina duce la pofta de carbohidrati. "S labeste prin somn" ar fi o lozinca pentru o campanie sanatoasa de somn pentru adolescenti.

Hormonul de crestere este de asemenea responsabil pentru crestere in adolescenta si pentru dezvoltarea muschilor. Pentru adulti are mai mult efect regenerativ. GH regenereaza celulele corpului care au fost solicitate in timpul zilei.

In ce mod influenteaza somnul performantele noastre?

Este clar ca hormonul de crestere va influenta performantele noastre zilnice. Efectul antrenamentelor care ne intaresc muschii apare noaptea urmatoare, nu in timpul exercitiilor. Privarea de somn, si mai mult, trezirile repetate vor diminua serios performantele noastre fizice. Mai mult, se pare ca intreruperea altor faze ale somnului ar avea efect asupra deprinderilor motorii. Somnul neintrerupt si linistit este deci de importanta majora.
Aceasta explica de ce atletii de top dau o mare atentie somnului, cand se antreneaza si recupereaza dupa eforturi fizice. Dar si abilitatile noastre mentale sunt afectate de lipsa somnului. Cateva teste psihologice arata ca timpul de raspuns, anticiparea problemelor, dar si memoria sunt afectate de lipsa unui somn sanatos, care influenteaza capacitatea noastra de a invata lucruri noi asa incat se face o conexiune intre tinerete si succesul professional de mai tarziu. Tot mai multi semeni par sa demonstreze ca informatia colectata in timpul zilei este stocata in timpul noptii si de aceea un somn intrerupt impiedica acest proces.

Cele mai importante consecinte ale privarii de somn sunt:

  • reducerea procesului de gandire si intarzierea timpului de raspuns.
  • probleme in ascultarea si intelegerea instructiunilor.
  • probleme de memorie.
  • greseli frecvente.
  • camp ingust de atentie; trecerea cu vederea peste schimbari importante.
  • evaluarea gresita a situatiilor complexe.
  • probleme in gasirea noilor solutii.
  • viziune ingusta; camp ingust al viziunilor.
  • viziune neclara.

Cum ne influenteaza somnul comportamentul?

Nu sunt necesari oameni de stiinta care sa ne spuna ca nu vom fi prea in forma dupa o noapte de somn prost. Tot mai multe cercetari stiintifice ne indica faptul ca un somn intrerupt are efecte asupra comportamentului si sentimentelor noastre. Oamenii care au cateva ore de somn lipsa in timpul unei saptamani se plang de:

  • stres
  • depresie
  • agitatie
  • nemultumire
  • tristete
  • anxietate
  • epuizare mentala

Si studiile comparative au aratat ca influenta asupra comportamentului si emotiilor este chiar mai mare decat asupra performantelor fizice si mentale.

Problemele de somn pot cauza mari schimbari in personalitatea cuiva, dar aceste schimbari nu sunt ireversibile. Dupa cateva nopti de somn sanatos si neintrerupt simptomele vor dispare. Problemele de somn sunt adesea cauza tensiunii in casnicie si se spune, chiar cauze majore de divort.

Ce este insomnia?

Insomnia este pur si simplu un simptom, nu o dereglare. De obicei are o cauza mai adanca.

  • probleme ce apar la somn
  • treziri frecvente in timpul somnului
  • te trezesti devreme si apoi nu mai poti sa adormi
  • nu te simti pe deplin odihnit cand te trezesti

Oamenii vorbesc despre insomnie cand nu pot dormi normal de zile intregi (mai mult de 3 saptamani), cand se trezesc regulat si cand acestea au consecinte in timpul zilei( persoana se simte obosita si agitata, are probleme de concentrare, posibile dureri de cap, etc.). In unele cazuri este recomandat sa se consulte un fiziolog si chiar sa se faca un test intr-un laborator specializat.

Care sunt cauzele insomniei?

Cauzele insomniei sunt de 4 tipuri si apar separate sau combinate una cu alta:

  • factori medicali
  • factori legati de timp
  • factori comportamentali
  • factori de mediu

Factori medicali

Numai putine cazuri de insomnie se datoreaza factorilor medicali. Cele mai importante boli sunt apneea, narcolepsia si "sindromul piciorului nelinistit". Apneea somnului este o dereglare periculoasa care ameninta viata, in care pacientul nu mai respira pentru perioade scurte de timp in timpul noptii, apoi continua cu un sforait tare si reia respiratia. Aceasta dereglare este adesea insotita de un sforait tare si este partial cauzata de blocarea traheei cu limba si de partea moale a faringelui. Orice intrerupere a respiratiei duce la o lipsa de oxigen ce face pacientul sa se trezeasca scurt pentru nevoia de aer. Desigur fazele somnului repornesc dupa fiecare intrerupere. Un alt inconvenient este ca partenerul acestuia este adesea trezit de cel care produce zgomot mare.


Narcolepsia este o dereglare care face un pacient sa adoarma spontan in timpul zilei sau sa aiba caderi de moment ale sistemului muscular. Aceasta are cateva grade de severitate. In cel mai rau caz emotiile puternice ar putea face un pacient sa intre pe loc in colaps complet.
"Sindromul piciorului nelinistit"(RLS) este caracterizat de o furnicaitura deranjanta in picioare cand pacientul se odihneste sau sta culcat. Apare, in special, cand persoana incearca sa adoarma. Desigur si alte boli sau inconveniente nu neaparat referitoare la somn pot fi cauzele unui somn prost, deoarece durerea care decurge din ele duce la un somn intrerupt. Persoanele in varsta, care au adesea boli cronice sunt afectate de insomnie. In aceste cazuri o schimbare a suprafetei de dormit poate fi o solutie.

Factori legati de timp

Fiecare se simte obosit in acord cu ceasul sau biologic. In unele zile ritmul ceasului tau biologic nu coincide cu realitatea practica, facandu-te sa mergi in pat mai repede sau in multe cazuri mai tarziu decat ar trebui. Corpul tau nu este in forma buna, iar problemele cu somnul sunt inevitabile. Schimbarile in modul tau de somn au aceleasi consecinte. Acesta este motivul pentru care oamenii care lucreaza pe schimburi adesea au probleme de somn. Si schimbarea obiceiurilor de somn in timpul weekendurilor se pare ca duce la aceleasi probleme, deoarece dintr-o data suntem fortati sa ne schimbam ritmul.
Alta problema este fenomenul numit "reactie intarziata", care apare cand schimbam zone de timp datorita zborurilor.

In multe relatii ambii parteneri merg la pat la ore diferite. Aceasta poate avea consecinte serioase mai ales daca unul dintre parteneri il urmeaza pe celalalt dupa 2 ore. Daca primul partener se trezeste in acel punct al somnului sunt sanse foarte mari sa se afle in faza adanca a somnului, la inceputul odihnei din timpul noptii, ceea ce poate avea consecinte negative asupra hormonilor.

Factori comportamentali

Factorii comportamentali sunt fara dubiu cei mai importanti pentru ca spre deosebire de ceilalti factori, comportamentul il putem modifica. De aceea un specialist in somn care este confruntat cu un caz de insomnie va sfatui intotdeauna pacientul sa tina un jurnal zilnic detaliat o perioada data, cu descrierea a tot ceea ce face in timpul zilei si noptii. Aici este o lista a greselilor de comportament care pot fi cauze ale insomniei:

  • ora de culcare neregulata
  • o cina prea consistenta aproape de ora de culcare
  • efort fizic chiar inainte de somn
  • consumul alcoolului inainte de culcare
  • fumatul seara tarziu
  • cititul si privitul la tv din pat
  • a nu fi relaxat inainte de a merge la culcare
  • luarea unui medicament in timpul zilei sau prea tarziu

Toti acesti factori pot fi evitati de catre pacienti doar schimbandu-si atitudinea sau comportamentul.

Factori de mediu

Adesea cauza principala a unei odihne de noapte proaste nu are de-a face cu persoana insasi ci cu mediul sau. Un specialist in somn ia in considerare aceasta cand incearca sa determine cauza insomniei. In multe cazuri insomnia este cauzata de conditiile sau circumstantele din dormitor.
Un spatiu ideal pentru somn este sarac in lumina si pe cat posibil linistit. In special schimbarile de lumina si zgomotul pot cauza oamenilor treziri repetate. O persoana ar trebui sa se izoleze de lumea inconjuratoare, pentru ca fiecare impuls extern activeaza creierul si intrerupe somnul. In unele cazuri de insomnie partenerul este adesea principala cauza a problemei. Sforaitul foarte tare si apneea sunt foarte adesea legate de problemele de somn ale partenerului. Multi parteneri ai celor ce sforaie tare sunt treziti de cateva ori pe noapte sau sunt intrerupti din somnul adanc in prima faza a somnului. La fel se intampla cu oamenii care vorbesc in somn sau se rasucesc mult in pat. Dupa cum am mentionat, problemele de somn ale unuia dintre parteneri sunt adesea cauza problemelor celuilalt partener.
Locul in care dormi ar trebui sa aiba o temperatuara comfortabila. Camerele care sunt prea incalzite te vor face sa transpiri si camerele prea reci pot cauza probleme ale incheieturilor in parti ale corpului expuse la frig noaptea.

De cat somn avem nevoie?

Nu este un raspuns universal la aceasta intrebare. Nevoia de somn este diferita pentru fiecare, dar in medie un adult are nevoie intre 7 si 8 ore pentru un somn sanatos. Dupa cercetatori, calitatea somnului este la fel de importanta ca si durata totala. Se pare ca oamenii care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn nu dorm optim. In multe cazuri specialistii in somn au fost capabili sa reduca necesarul de somn semnificativ prin cresterea calitatii acestuia. In special acei oameni care, pentru motive sociale, pot sa se bucure doar de timp limitat de somn ar trebui sa fie siguri ca macar calitatea somnului lor este buna. Nu se poate compensa lipsa calitatii somnului prin dormitul unei ore in plus. O noapte proasta creaza o datorie a somnului care poate fi refacuta noaptea urmatoare. Daca o persoana a stat treaza o noapte intreaga nu va putea sa doarma dublu urmatoarea zi, ci mai degraba va adauga 2 -3 ore la odihna din noaptea urmatoare.

Este sforaitul daunator?

Sforaitul excesiv porneste adesea de la un tract respiratoriu ingust si nu e lipsit de primejdii. Sforaitul poate fi de asemenea o indicatie catre o problema(vezi inainte). Datorita imflamarii tesuturilor in cavitatea nazala si gat, apneea somnului este mai comuna la oamenii greoi. Relaxarea tesuturilor datorita alcoolului excesiv duce de asemenea la sforait. Oamenii care se trezesc regulat cu o respiratie neregulata (constient sau nu) ar trebui sa nu bea alcool. Cum sforaitul mentionat mai sus intrerupe in multe cazuri somnul partenerului poate cauza probleme in cuplu. In multe cazuri un doctor va poate ajuta sa scapati de sforait sau de apneea somnului.

Care sunt consecintele imediate ale trezirilor regulate?

Dupa cum am mentionat, somnul este format dintr-o serie de cicluri, fiecare cu propria sarcina sau scop. Cele mai importante faze ale somnului sunt faza de somn adanc(3 sau 4) si somnul REM.
Trezirile regulate in timpul acestor faze au o influenta proasta asupra somnului nostru. In timpul primelor ore ale somnului, cand somnul adanc este in faza superioara, neintreruperea somnului este imperativa. Se pare ca atunci corpul nostru se recupereaza dupa activitatile zilnice. Aceste faze de somn adanc pot fi intrerupte si fara ca noi sa fim pe deplin treji. Un mic deranj poate aduce o persoana din somnul adanc intr-un somn efectiv mai neinsemnat si aceasta influenteaza puternic calitatea somnului nostru. Multi oameni nu sunt constienti de asta si nu inteleg de ce nu au dormit bine. In ciuda faptului ca scopul exact al somnului REM nu este clar inca ,stiinta a determinat ca scurtarea lui are cateva consecinte, in special mentale. Intreruperea acestor faze poate influenta mult calitatea somnului nostru.
Ceasul nostru biologic ne regleaza ritmul alert de somn in acord cu un ciclu de aproximativ 24 de ore. Determina cand ne simtim somnorosi sau cand avem nevoie sa fim treji. Nucleul acestui ceas este localizat in niste structuri micute (nucleu suprachiasmaticus) din creier, strans legate de nervii optici. Cu acesti nervi optici ceasul nostru biologic reactioneaza la cantitatea de lumina din jur asa incat ne simtim somnorosi automat cand se intuneca. Aceasta structura neuronala regleaza cateva reactii fizice care controleaza vioiciunea. Ei regleaza producerea hormonilor, temperatura corpului si presiunea sangelui. In acord cu ceasul nostru biologic poate fi creata o curba de vioiciune(vezi imaginea). Ritmul de alerta a somnului nu este determinat numai de ceasul intern, dar si de cativa factori externi, care ne spun la ce moment al zilei ne aflam.
Nu are fiecare acelasi ritm zilnic. In functie de ceasul nostru biologic suntem persoane de dimineata sau de seara. Cercetatorii au aratat ca adolescentii in crestere sunt programati sa doarma mai tarziu si sa se trezeasca mai tarziu, pentru ca ritmul lor zilnic se schimba in acord cu hormonii.
Cand nu ascultam de semnalele primite de la ceasul nostru biologic ne putem crea serioase probleme de somn. Nu ne putem forma corpul si mintea sa doarma. Acest fenomen cauzeaza o multime de probleme in cupluri, unde ceasurile biologice ale partenerilor nu coincid. Daca merg amandoi la pat, automat nu poate fi momentul ideal pentru amandoi. Daca fiecare dintre parteneri merge in pat in acord cu ceasul lui biologic, se vor trezi unul dupa altul indiferent cand au mers la culcare.

Care sunt cerintele pentru un mediu bun de somn?

Inainte am mentionat deja importanta linistei si absenta luminii, temperatura corecta si cantitatea suficienta de oxigen in dormitor. Toti acesti factori ne pot provoca insomnii. Pentru oamenii care sufera de alergii este foarte important sa-si pastreze dormitorul fara praf.
Insecta prafului, un parazit prezent oriunde si care se hraneste cu praf si piele moarta, nu va inrautati doar alergiile in timpul zilei, ci va influenta si calitatea somnului din timpul noptii. Pastrarea dormitorului fara praf inseamna atat sa pastram podeaua curata dar si sa ne curatam sistemul de dormit(patul) asa cum poate fi curatat. Sistemul tau de dormit este foarte important cand incerci sa lupti contra reactiilor alergice. Influenta sistemului de dormit este cea mai mare pentru ca tu esti in strans contact cu acesta. Calitatea sistemului de dormit determina in mare masura si calitatea somnului . Este important sa alegi un sistem care minimizeaza rasucirile in pat, pentru ca aceasta te poate trezi din somnul adanc. De asemenea, o suprafata tare ar trebui evitata, deoarece aceasta face ca persoana sa-si schimbe des pozitia de culcare. Un sistem bun de dormit se va adapta pe cat posibil corpului tau.

Care sunt consecintele sociale ale somnului prost?

Somnul prost are multe consecinte. De cate ori nu poti sa adormi, te trezesti frecvent, sau prea devreme vor fi consecinte fizice,mentale, dar si sociale. Dereglarea somnului nu este nepericuloasa.

O multime de accidente sunt cauzate de lipsa vioiciunii, in acord cu lipsa de somn. Sunt indicii puternice ca dezastrul de la Cernobal a fost cauzat de o eroare de judecata a unor angajati suprasolicitati. Absenta somnului este mentionata si in dezastre aviatice, dar si in multe accidente pe strazi. Privarea de somn poate fi de asemenea si cauza unor probleme sociale. Oamenii cu probleme cronice de somn nu au aceleasi performante la serviciu si cercatatorii au aratat ca este influentata si cariera lor.
Casatoriile (si alte tipuri de relatii) pot suferi ca o consecinta a dereglarilor de somn. Lipsa calitatii somnului cauzeaza agitatie, atacuri de panica si depresii. Dupa cum am mentionat inainte un somn intrerupt poate influenta somnul celuilalt partener, inrautatind efectul. Problemele de cuplu care deriva din asta sunt adesea cauze de baza ale divorturilor. Un pat cu apa 4D poate fi o solutie.

sursa: www.4d-comfort.com



Articole recomandate

  • alimentele-care-combat-insomnia

    Alimentele care combat insomnia

    Somnul este o bucata de timp caracterizata prin miscare putina sau deloc dar si prin consecinte limitate asupra celor inconjuratoare. Pentru multi oameni inseamna, de asemenea, o perioada de inactivitate, dar nimic nu este mai putin …

    08-01-2009
  • -de-cate-ore-de-somn-avem-nevoie

    De cate ore de somn avem nevoie?

    Somnul este o bucata de timp caracterizata prin miscare putina sau deloc dar si prin consecinte limitate asupra celor inconjuratoare. Pentru multi oameni inseamna, de asemenea, o perioada de inactivitate, dar nimic nu este mai putin …

    13-06-2008
  • cum-sa-ai-un-somn-linistitor-vara

    Cum sa ai un somn linistitor vara

    Somnul este o bucata de timp caracterizata prin miscare putina sau deloc dar si prin consecinte limitate asupra celor inconjuratoare. Pentru multi oameni inseamna, de asemenea, o perioada de inactivitate, dar nimic nu este mai putin …

    22-08-2011

Interpreteaza-ti visul!

Afla acum semnificatia visului tau!

Descrie visul din noaptea trecuta sau oricare vis pe care doresti sa-l interpretezi si haide sa incercam sa-l interpretam impreuna. Astfel fiecare poate sa isi dea cu parerea si cu siguranta vom gasi o interpretare cat mai apropiata de adevar.

 Adauga visul tau!

Reclama

Parteneri