Dictionar de vise. Interpretari vise. Pe acest site gasesti un dictionar complet cu interpretarea visurilor tale. Cauta visul tau si afla-i semnificatia, talmacirea sau insemnatatea!
Dictionarul tau de vise online. Afla acum intelesul visului tau! Adauga visul si vom incerca sa-l interpretam impreuna. Interpretare vise.

Dictionar de vise • Visul tau incepe cu litera:
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

Fazele somnului
24-04-2008

Exista cinci faze prin care fiecare dintre noi trece in fiecare noapte.

Pana in anul 1950 somnul a fost considerat a fi perioada de timp pe parcursul careia activitatea cerebrala era inactiva. Visele erau intelese ca fiind acte de natura demonica sau raspunsurile date in timpul noptii de catre un creier bolnav. Odata cu aparitia electroencefalogramei (EEG) ideile asupra somnului si implicit a viselor s-au schimbat.

Prima faza a somnului se numeste faza Alfa si se caracterizeaza prin miscarea neregulata a ochilor,scaderea temperaturii corporale, incetinirea ritmului cardiac. Aceasta prima etapa a somnului dureaza intre zece- douazeci de minute iar imaginile care pot aparea in aceasta perioada sunt premergatoare viselor., Imaginile hipnagogice sunt de o mai mica intensitate si durata fata de experientele onirice din timpul somnului.

A doua faza a somnului este asa- numita faza Theta in timpul careia miscarea ochilor devine tot mai rapida, iar activitatea cerebrala mai lenta. Intreruperea cu usurinta a somnului, dar intrarea rapida inapoi in starea de somn sunt specifice acestei etape.

A treia faza a somnului este starea Delta, cand organismul patrunde intr-un somn adanc, iar faza a patra de somn este aceea a somnului profund, cand amintirea viselor este imposibila la fel ca si trezirea din somn. In aceste momente creierul se afla la cel mai mic nivel de activitate, pregatind astfel intrarea organismului in ultima faza a somnului, cea apropiata starii de veghe, a miscarii rapide a ochilor si a activitatii mult mai rapide a muschilor inimii.

Numit si somnul paradoxal, in a cincea si ultima faza a somnului amintirea viselor este posibila atata timp cat viziunile onirice sunt notate intr-un jurnal al viselor. LaBerge, un om de stiinta care studiaza somnul paradoxal, sustine ca aceasta etapa a somnului este atat o stare de constiinta cat si o stare psihologica specifica somnului. In timpul starii de somn REM pot apare visele lucide, pe parcursul carora suntem constienti de faptul ca visam, putem avea control asupra lor. iar senzatia ca suntem treji poate ajunge pana acolo incat sa indoim de faptul ca dormim si ca ne aflam in timpul unui vis. Pentru a exista o mai buna intelegere a diferentierii dintre starea de vis lucida si realitate psihologul german PaulTholey sugereaza ca pentru a avea cat mai multe vise lucide sa devenim tot mai constienti in timpul zilei, cunoscut fiind faptul ca omul isi foloseste doar 2% din capacitatea de constiinta in timpul zilei.. Se cere amintit faptul ca visele lucide apar de obicei in mijlocul somnului paradoxal, in jurul orei 6:30 dimineata si dureaza de la doua pana la cinci minute.

Luciditatea in vise este determinata de anumite stari interioare pe care omul le traieste frecvent: singuraratatea si stresul. Deseori asemenea vise pot fi insotite de pauze scurte in respiratie si slabe modificarei ale ritmului cardiac. Cecrcetarile stiintifice au aratat ca aproximativ 50% din oameni au cel putin un vis lucid in timpul vietii, fapt ce le imbunatateste viata sipirituala si viziunea asupra intelegerii viselor. Printre metodele cele mai des intalnitevpentru a avea un vis lucid se numara sedintele de meditatie-yoga si lecturile. Stephan laBerge de la universitate din Stanford si Jayne Gackenbach de la universitatea din Northern Iowa au dezvoltat o serie de tehnici care aveau drept finalitate manifestarea viselor lucide in lumea oniromanitiei.

O tehnica de a intra in universul viselor lucide este cea de a ne intreba in timpul visului daca este vis sau nu , iar daca raspunsul ne confirma prezenta visului trebuie sa lasam actiunea onirica sa se desfasoare asa cum doreste fara a incera sa o schimbam, ci intelegand ca roulul nostru este acelea de a ramane constienti deoarece secventele onirice ne dezvaluie o lume care ne reprezinta si ne indeamna sa o intelegem. Trecerea de la un vis obisnuit la unul lucid se poate face in momentul cand trezirea nu inlatura definitiv filmul oniric care va continua in mod constient, onirocritul cautand sa dea curs el insusi visului. In visele lucide noi suntem actorii si regizorii avand asadar deplina liberatate de a modela un vis. Acest ciclu al somnului difera in functie de etatate, cunoscut fiind faptul ca in copilarie visele REM predomina mai mult decat in timpul maturitatii sau al batranetii.

sursa: http://ro.shvoong.comArticole recomandate

 • ce-este-somnul

  Ce este somnul?

  Exista cinci faze prin care fiecare dintre noi trece in fiecare noapte. Pana in anul 1950 somnul a fost considerat a fi perioada de timp pe parcursul careia activitatea cerebrala …

  31-03-2008
 • visele

  Visele

  Exista cinci faze prin care fiecare dintre noi trece in fiecare noapte. Pana in anul 1950 somnul a fost considerat a fi perioada de timp pe parcursul careia activitatea cerebrala …

  27-03-2008
 • visul-tau

  Visul tau

  Exista cinci faze prin care fiecare dintre noi trece in fiecare noapte. Pana in anul 1950 somnul a fost considerat a fi perioada de timp pe parcursul careia activitatea cerebrala …

  07-04-2008

Interpreteaza-ti visul!

Afla acum semnificatia visului tau!

Descrie visul din noaptea trecuta sau oricare vis pe care doresti sa-l interpretezi si haide sa incercam sa-l interpretam impreuna. Astfel fiecare poate sa isi dea cu parerea si cu siguranta vom gasi o interpretare cat mai apropiata de adevar.

 Adauga visul tau!

Reclama

Parteneri